Euroopassa vietetään 30.9. - 4.10.2013 Biotekniikan teemaviikkoa (European Biotech Week) DNA:n rakenteen selviämisen 60 v. juhlavuoden kunniaksi. Suomessa biotekniikan teemaviikkoa vietetään yleisölle, alan ammattilaisille ja opiskelijoille tarkoitettujen tapahtumien, seminaarien ja koulutustilaisuuksien parissa.
Euroopan bioteollisuuden kattojärjestö EuropaBio on lanseerannut lokakuun ensimmäisen viikon (30.9 - 4.10.2013) biotekniikan teemaviikoksi. Teemaviikkoa koordinoi Suomen Bioteollisuus ry (FIB) yhteistyössä mm. Tekesin, VTT:n, Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM), LUMA -keskuksen sekä Kemianteollisuus ry:n kanssa.
Biotekniikan teemaviikkoa vietetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Teemaviikolla tuodaan esille kotimaista biotekniikan huippuosaamista ja niitä mahdollisuuksia, joita bioteknologia tarjoaa ruoantuotannossa, terveydenhuollossa, energiantuotannossa ja luonnonvarojen kestävässä käytössä.
Biotekniikan viikolla pääosin maksuttomia tapahtumia järjestetään Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Viikko tarjoaa mm. seminaareja uudesta biopankkilaista, ja genomiikasta . Koululaisille ja opettajille on luvassa työpajoja, lisäkoulutusta sekä tutustumista alan opintoihin. Tampereella yliopistotutkijat voivat tulla kuulemaan työmahdollisuuksista alan uraseminaarissa. Turussa ja Oulussa järjestetään alan yrityksille ja tutkijoille seminaareja biotekniikan ajankohtaisista teemoista.
Suomessa bioalalla on korkeatasoista tutkimusta ja menestyviä yrityksiä
Suomessa on pitkät perinteet teollisen biotekniikan hyödyntämisessä elintarvike- ja panimoteollisuudessa ja teollisten entsyymien tuotannossa. Biotekniikalla on myös tärkeä rooli biotaloudessa – ennusteen mukaan kemianteollisuuden prosesseista noin 33 prosenttia korvautuu biotekniikalla vuoteen 2025 mennessä.
Moderni biotekniikka on tärkeä osa uusiutuvaa terveydenhuoltoa, joka muuttuu yhä yksilöllisemmäksi ja kuluttajakeskeisemmäksi. Lisääntyvä ja halpeneva genomitieto mahdollistaa yksilöllistetyn lääkehoidon. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet tulla geenitiedon hyödyntämisessä johtavaksi maaksi Euroopassa. Suomen väkiluku on optimaalinen geneettisten riskitekijöiden löytämiseksi, tutkimuksen taso on korkeatasoinen ja Suomessa on kattavat näytekokoelmat ja rekisteritieto potilaista.
Arvioiden mukaan viiden vuoden sisällä markkinoille tulevista uusista lääkkeistä yli puolet on bioteknisesti tuotettuja. Myös sairauksien ennakointi ja toteaminen helpottuvat uusien bioteknisten menetelmien avulla.
Suomessa toimii useita mielenkiintoisia pieniä bioalan yrityksiä, jotka ovat menestyneet kansainvälisessä kilpailussa. Kaksi, alunperin pienissä bioalan yrityksissä (Biotie Therapies Oyj ja Hormos Medical Oy) kehitettyä lääkettä, ovat saaneet myyntiluvat Euroopassa ja Yhdysvalloissa Helsinkiläinen syöpähoitoihin erikoistunut bioyritys Oncos Therapeutics Oy on saanut ns. Orphan drug -statuksen kehittämälleen adenovirushoidolle. Teollisten entsyymien tuotannossa Roal Oy on maailman johtavia yrityksiä.
”Suomessa biotieteiden koulutus, osaaminen ja tutkimus ovat korkeatasoisia. Erityisesti biolääketieteessä meillä on maailman kärkikaartiin kuuluvia tutkimusryhmiä, joiden tutkimustulokset ja keksinnöt ovat pohjana suomalaisten pienten lääke- ja diagnostiikkayritysten liiketoiminnan kehittämiselle", toteaa Suomen Bioteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Veromaa.
European Biotech Week www.biotechweek.org
Biotekniikan teemaviikko Suomessa www.finbio.net/tapahtumakalenteri-2013
Tiedustelut
Carmela Kantor-Aaltonen
Suomen Bioteollisuus ry
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 4045 166