Kemia-Kemi Vol. 34 (2007) 4

Saara Hassinen

Johdanto

Innovaatio on päivän sana – sen huomaa jo tuoretta hallitusohjelmaa silmäilemällä. Innovaatioketjun tai -järjestelmän ajatellaan yleensä koostuvan koulutusjärjestelmästä, perustutkimuksesta, soveltavasta tutkimuksesta, tuotekehityksestä ja hyödyntämisestä. Mukana ovat myös tiedon tuottajat ja toimintojen rahoittajat.

Yksi tärkeimmistä innovaatiojärjestelmän toimijoista on Tekes, joka on hiljattain muuttanut nimensä ajanmukaisesti Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskukseksi. Tekesin mukaan innovaatio tarkoittaa kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnettyä tietoa ja osaamista. Muitakin määritelmiä on, ja kaikissa niissä toistuu ajatus hyödynnettävyydestä.

Perustutkimuksen alueella on noussut pelko, että innovaatioketjun painopiste olisi yhä vahvemmin siirtynyt hyödyntämiseen. Totta on, että ilman perustutkimusta ei ole mitä hyödyntää. Tätä nykyä hyödyntäminen muodostaa kuitenkin ahtaimman pullonkaulan tiellä menestykseen. Tarvelähtöisyyden merkitys tulee kasvamaan ja yhteydet ketjun lenkkien välillä vahvistumaan.

Lataa artikkeli 1 sivu, PDF (90 KB)